Odpowiedź :
dla modułu mniejszego od zera:
4 + |a - 3| = 0 => |a - 3| = -4
jeżeli równanie, które nie ma rozwiązania "wstawimy" pod moduł i przyrównamy do zera
|x² + 2x + 4| = 0
|(x + 2)² + 3| = 0
kwadrat z definicji jest >= 0, a powiększony o dowolną liczbę dodatnią całkowitą > 0
4 + |a - 3| = 0 => |a - 3| = -4
jeżeli równanie, które nie ma rozwiązania "wstawimy" pod moduł i przyrównamy do zera
|x² + 2x + 4| = 0
|(x + 2)² + 3| = 0
kwadrat z definicji jest >= 0, a powiększony o dowolną liczbę dodatnią całkowitą > 0
Ix-1I = -10
równanie to nie poiada rozwiązania ponieważ a warto.śc bezwzględna z żadnej liczby nie jest nigdy liczbą ujemną
równanie to nie poiada rozwiązania ponieważ a warto.śc bezwzględna z żadnej liczby nie jest nigdy liczbą ujemną