Odpowiedź :
1.
(3-2√5)(2√5+ 3)-2(√5-1)^2=9-20-2√5+2×2=-11-2√5+4=-7-2√5
2.
a) (x-3) do potęgi 2 + (x+1) *5
(x-3)²+5(x+1)=x²+2x+1+5x+5=x²+7x+6
b) (4a + 2) do potęgi 2 - (a-2) do potęgi 2
(4a + 2)²-(a-b)²=16a²+16a+4-(a²-2ab+b²)=16a²+16a+4-a²+2ab-b²=
=15a²+16a+2ab-b²+4
c) (a+b)(a-b)+ (a do potegi 2 - 5ab + 4b do potegi 2)
a²-b²+a²-5ab+4b²=2a²+3b²-5ab
d) (2x+y)(x-2y)-3(x+y) do potegi 2
2x²-4xy+xy-2y²-3(x²+2xy+y²)=2x²-3xy-2y²-3x²-3xy-3y²=-x²-6xy-5y²
e) (2a-3b) do potegi 2 - (3a+2b) do potegi 2 - (2a-2b)(2a+2b)
(2a-3b)²-(3a+2b)²-(2a-2b)(2a+2b)=4a²-12ab+9b²-9a²+12ab+4b²-(4a²-4b²)=
=-5a²+13b²-4a²+4b²=-9a²+17b²
f) (pierwiastek z :2-pierwiastek z 3 + pierwiastek z : 2+pierwiastek z 3 ) do potegi 2 * a do potegi 2 b
(√2-√3+√2+√3)²×a²b=(2-3+2+3)×a²b=4a²b
Narazie zrobiłam 2 zadania. Później zrobię reszte, bo teraz muszę kończyć
(3-2√5)(2√5+ 3)-2(√5-1)^2=9-20-2√5+2×2=-11-2√5+4=-7-2√5
2.
a) (x-3) do potęgi 2 + (x+1) *5
(x-3)²+5(x+1)=x²+2x+1+5x+5=x²+7x+6
b) (4a + 2) do potęgi 2 - (a-2) do potęgi 2
(4a + 2)²-(a-b)²=16a²+16a+4-(a²-2ab+b²)=16a²+16a+4-a²+2ab-b²=
=15a²+16a+2ab-b²+4
c) (a+b)(a-b)+ (a do potegi 2 - 5ab + 4b do potegi 2)
a²-b²+a²-5ab+4b²=2a²+3b²-5ab
d) (2x+y)(x-2y)-3(x+y) do potegi 2
2x²-4xy+xy-2y²-3(x²+2xy+y²)=2x²-3xy-2y²-3x²-3xy-3y²=-x²-6xy-5y²
e) (2a-3b) do potegi 2 - (3a+2b) do potegi 2 - (2a-2b)(2a+2b)
(2a-3b)²-(3a+2b)²-(2a-2b)(2a+2b)=4a²-12ab+9b²-9a²+12ab+4b²-(4a²-4b²)=
=-5a²+13b²-4a²+4b²=-9a²+17b²
f) (pierwiastek z :2-pierwiastek z 3 + pierwiastek z : 2+pierwiastek z 3 ) do potegi 2 * a do potegi 2 b
(√2-√3+√2+√3)²×a²b=(2-3+2+3)×a²b=4a²b
Narazie zrobiłam 2 zadania. Później zrobię reszte, bo teraz muszę kończyć