Odpowiedź :
x - jeden bok
y - drugi bok
(x + 10 % *x)(y - 10 % *y) + 15 = xy
1,1 x * 0,9 y + 15 = xy
0,99 xy + 15 = xy
xy * 0,01 = 15
xy = 1500
pole pierwszego:
xy = 1500 m²
pole drugiego
(x + 10 % *x)(y - 10 % *y) = xy - 15 = 1485 m²
y - drugi bok
(x + 10 % *x)(y - 10 % *y) + 15 = xy
1,1 x * 0,9 y + 15 = xy
0,99 xy + 15 = xy
xy * 0,01 = 15
xy = 1500
pole pierwszego:
xy = 1500 m²
pole drugiego
(x + 10 % *x)(y - 10 % *y) = xy - 15 = 1485 m²
x,y - boki prostokąta pierwotnego
x * y - pole pierwsszego prostokąta
xy = 0,9x * 1,1y + 15m^2
xy = 0,99xy + 15m^2
0,01xy = 15 m^2
xy = 1500 m^2
odp. pierwszy prostokąt ma pole 1500 m^2, drugi 1485 m^2
x * y - pole pierwsszego prostokąta
xy = 0,9x * 1,1y + 15m^2
xy = 0,99xy + 15m^2
0,01xy = 15 m^2
xy = 1500 m^2
odp. pierwszy prostokąt ma pole 1500 m^2, drugi 1485 m^2
Jeden bok prostokąta wydłużono o 10% a drugi skrócono o 10%. powstał nowy prostokąt , którego pole jest o 15m2 mniejsze od pola poprzedniego prostokąta. Oblicz pola obydwu prostokątów.
x - pierwszy bok
y - drugi bok
(x + 10% × x)(y - 10 % × y) + 15 = xy
1,1 x × 0,9 y + 15 = xy
0,99 xy + 15 = xy
0,01xy = 15 // ×100
xy = 1500m²
pole pierwszego:
xy = 1500 m²
pole drugiego
(x + 10 % *x)(y - 10 % *y) = xy - 15 = 1485 m²
x - pierwszy bok
y - drugi bok
(x + 10% × x)(y - 10 % × y) + 15 = xy
1,1 x × 0,9 y + 15 = xy
0,99 xy + 15 = xy
0,01xy = 15 // ×100
xy = 1500m²
pole pierwszego:
xy = 1500 m²
pole drugiego
(x + 10 % *x)(y - 10 % *y) = xy - 15 = 1485 m²