Odpowiedź :
a 5⁻¹=⅕
b (2¾)⁻¹=⁴/₁₁
c (-4,8)⁻¹=(-⁴⁸/₁₀)⁻¹=-¹⁰/₄₈
oblicz
a (-3)⁻⁴=(-⅓)⁻⁴=¹/₈₁
b (1⅗←dwie piąte)⁻²=(⁷/₅)⁻²=²⁵/₄₉
c (2,5)⁻³=(25/10)⁻³=1000/15625
b (2¾)⁻¹=⁴/₁₁
c (-4,8)⁻¹=(-⁴⁸/₁₀)⁻¹=-¹⁰/₄₈
oblicz
a (-3)⁻⁴=(-⅓)⁻⁴=¹/₈₁
b (1⅗←dwie piąte)⁻²=(⁷/₅)⁻²=²⁵/₄₉
c (2,5)⁻³=(25/10)⁻³=1000/15625
a) 5⁻¹=1/5
b (2¾)⁻¹=(11/4)⁻¹=4/11
c (-4,8)⁻¹(-48/10)⁻¹=-10/48
a (-3)⁻⁴=(-3)⁻⁴=1/81
b (1⅗←dwie piąte)⁻²=(7/5)⁻²=25/49
c (2,5)⁻³ =(25/10)⁻³=8/125
b (2¾)⁻¹=(11/4)⁻¹=4/11
c (-4,8)⁻¹(-48/10)⁻¹=-10/48
a (-3)⁻⁴=(-3)⁻⁴=1/81
b (1⅗←dwie piąte)⁻²=(7/5)⁻²=25/49
c (2,5)⁻³ =(25/10)⁻³=8/125
Ja bym to obliczyła tak
jak masz 5 do potęki -1 to się = jedna piata do potęgi 1 i koniec przykładu a
przykład b
jak masz dwie całe i trzy czwarte do -1 to przekształcasz to będzie jedynaście czawrtych do potęki -1 to się = 4/11 do potęki 1
przykłd c
c (-4,8)⁻¹= (-4 8/10) do potęki -1 = (-48/10) do potęki 1
a (-3)⁻⁴= (- 1/3 ) do potęki 4 - 1/81
b (1⅗←dwie piąte)⁻² = (7/5) do potęgi -2 = (5/7) do potęgi 2
c (2,5)⁻³= (2 5/10) do potęgi -3 = (25/10) do potęki -3 = (10/25) dop potęgi 3
jak jest np. 3/5 to mi chodzi o ułamek zwykły czyli trzy piąte jak by kto nie wiedział
jak masz 5 do potęki -1 to się = jedna piata do potęgi 1 i koniec przykładu a
przykład b
jak masz dwie całe i trzy czwarte do -1 to przekształcasz to będzie jedynaście czawrtych do potęki -1 to się = 4/11 do potęki 1
przykłd c
c (-4,8)⁻¹= (-4 8/10) do potęki -1 = (-48/10) do potęki 1
a (-3)⁻⁴= (- 1/3 ) do potęki 4 - 1/81
b (1⅗←dwie piąte)⁻² = (7/5) do potęgi -2 = (5/7) do potęgi 2
c (2,5)⁻³= (2 5/10) do potęgi -3 = (25/10) do potęki -3 = (10/25) dop potęgi 3
jak jest np. 3/5 to mi chodzi o ułamek zwykły czyli trzy piąte jak by kto nie wiedział