Odpowiedź :
x=wiek dziadka teraz
y=wiek babci teraz
x+y=140
2*[y-(x-y)]=x
x+y=140
2*[y-x+y]=x
x+y=140
2*[2y-x]=x
x+y=140
4y-2x=x
x=140-y
4y=3y
4y=3*(140-y)
4y=420-3y
7y=420
y=420/7
y=60
x+y=140
x=140-y
x=140-60
x=80
y=60[lat]
x=80[lat]
Odp.Dziadek ma 80 lat, a babcia 60 lat.
y=wiek babci teraz
x+y=140
2*[y-(x-y)]=x
x+y=140
2*[y-x+y]=x
x+y=140
2*[2y-x]=x
x+y=140
4y-2x=x
x=140-y
4y=3y
4y=3*(140-y)
4y=420-3y
7y=420
y=420/7
y=60
x+y=140
x=140-y
x=140-60
x=80
y=60[lat]
x=80[lat]
Odp.Dziadek ma 80 lat, a babcia 60 lat.
Dziadek ma X lat.
Ile lat ma babcia? 140 - X
Ile lat temu dziadek miał tyle lat, co teraz ma babcia? X - (140 - X) =2*X - 140
Ile lat miała wtedy babcia? (140 - X) - (2*X - 140) = 280 - 3*X
Wtedy miała połowę lat obecnego dziadka, czyli X/2
280 - 3*X = X/2
280=7/2*X
X=80.
Sprawdzamy: Babcia miała 40 lat, było to 20 lat temu, teraz ma 60. Dziadek 20 lat temu miał tyle co teraz babcia, czyli 60.
Ile lat ma babcia? 140 - X
Ile lat temu dziadek miał tyle lat, co teraz ma babcia? X - (140 - X) =2*X - 140
Ile lat miała wtedy babcia? (140 - X) - (2*X - 140) = 280 - 3*X
Wtedy miała połowę lat obecnego dziadka, czyli X/2
280 - 3*X = X/2
280=7/2*X
X=80.
Sprawdzamy: Babcia miała 40 lat, było to 20 lat temu, teraz ma 60. Dziadek 20 lat temu miał tyle co teraz babcia, czyli 60.