Jeżeli dwa wielomiany są równe, to odczytujemy współczynniki stojące przy kolejnych potęgach z jednego wielomianu i przyrównujemy do współczynników stojących przy tych samych potęgach z drugiego wielomianu.
[tex]W(x)=Q(x)\\W(x)=\underline{3}x^3+\boxed{5}x^2\underline{\underline{-5}}x\bold{-8}\\Q(x)=\underline{(a+2)}x^2+\boxed{(b+3)}x^2+\underline{\underline{(c-b)}}x+\bold{2d}[/tex]
[tex]\begin{array}{c|c|c|c}a+2=3&b+3=5&c-b=-5&2d=-8\\a=1&b=2&c=-3&d=-4\end{array}[/tex]
[tex]\boxed{a=1, b=2, c=-3, d=-4}[/tex]