2. rozwiąż równania:
a)2 (x - 3) + 3 (4 - x ) = 5
b)2 (x + 4 ) - 5 ( x + 3 ) = 2
3. rozwiąż równania:
a) (4-2x)-(x+3)=(x-5)+(-3-x)
b)(3-2x)+(3x+4))= -(3-2x ) + (5x+4)
c) - (x+3) - (2x - 1) = (1+4x) + (3 + x)
d) - (x + 3 ) - (2x + 8 ) = (-3 - 2x) + (2x + 1)


Odpowiedź :

[tex]Zad\ \ 2\\\\a)\\\\2(x-3)+3(4-x)=5\\\\2x-6+12-3x=5\\\\-x+6=5\\\\-x=5-6\\\\-x=-1\ \ |:(-1)\\\\x=1\\\\\\b)\\\\2(x+4)-5(x+3)=2\\\\2x+8-5x-15=2\\\\-3x-7=2\\\\-3x=2+7\\\\-3x=9\ \ |:(-3)\\\\x=-3[/tex]

[tex]Zad\ \ 3\\\\a)\\\\(4-2x)-(x+3)=(x-5)+(-3-x)\\\\4-2x-x-3=x-5-3-x\\\\1-3x=-8\\\\-3x=-8-1\\\\-3x=-9\ \ |:(-3)\\\\x=3\\\\\\b)\\\\(3-2x)+(3x+4)=-(3-2x)+(5x+4)\\\\3-2x+3x+4=-3+2x+5x+4\\\\7+x=1+7x\\\\x-7x=1-7\\\\-6x=-6\ \ |:(-6)\\\\x=1[/tex]

[tex]c)\\\\-(x+3)-(2x-1)=(1+4x)+(3+x)\\\\-x-3-2x+1=1+4x+3+x\\\\-3x-2=4+5x\\\\-3x-5x=4+2\\\\-8x=6\ \ |:(-8)\\\\x=-\frac{6}{8}\\\\x=-\frac{3}{4}\\\\\\d)\\\\-(x+3)-(2x+8)=(-3-2x)+(2x+1)\\\\-x-3-2x-8=-3-2x+2x+1\\\\-3x-11=-2\\\\-3x=-2+11\\\\-3x=9\ \ |:(-3)\\\\x=-3[/tex]

Rozwiązując równania dążymy do tego, aby po jednej stronie znalazły się niewiadome, a po drugiej stronie tylko liczby.

Najpierw opuszczamy nawiasy,następnie redukujemy wyrazy podobne. Przenosząc wyrażenia z lewej strony na prawą lub odwrotnie należy pamiętać o zmianie znaku na przeciwny.

Obie strony równania dzielimy zawsze przez liczbę stojącą przed niewiadomą.