Oblicz: a) 6*(2-8)= b) -4*(7-11)= c) 5*(14 (-13))= d)-10*(-12 (-8))= e) (6-9)*(16-19)= f) (-3-9)*(-11-5)=.

Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)   6*( 2-8)= 6* (-6)= - 36

b)  -4 *(7-11)= - 4 * (-4) = 16

c)  5*( 14 -13)= 5 *1= 5

d)  -10 *( - 12) - 8 = -10 * (-20= 200

e)  ( 6-9) *(16-19)= -3 * (-3)= 9

f) (-3-9) *( -11-5)= -12 * (-16)= 192

Szczegółowe wyjaśnienie:

Odpowiedź:

a)

6 * (2 - 8) = 6 * (-6) = -36

b)

-4 * (7 - 11) = -4 * (-4) = 16

c)

5 * [14(-13)] = 5 * (-182) = -910

d)

-10 * (-12 (-8)) = -10 * 96 = -960

e)

(6 - 9) * (16 - 19) = -3 * (-3) = 9

f)

(-3 - 9) * (-11 - 5) = -12 * (-16) = -12 * (-16) = 192

Przy dzalaniach tego typu musisz uwazac na kolejnosc dzialan. Chyba to znasz,

Przy mnozeniu i dzieleniu liczb ujemnych musisz wiedziec, ze

-jesli masz dwie liczby ujemne, to wynik otrzymujesz dodatni, jesli jedna liczba jest ujemna, a druga dodatnia, wynik jest ujemny.

Szczegółowe wyjaśnienie: