Odpowiedź :
Cześć!
Odpowiedź:
[tex] \frac{2}{3} - 2 \frac{3}{4} \cdot \frac{5}{11} + 4( - \frac{1}{2} + 2 \frac{1}{9} ) \\ \frac{2}{3} - \frac{11}{4} \cdot \frac{5}{11} + 4( - \frac{1}{2} + \frac{19}{9} ) \\ \frac{2}{3} - \frac{1}{4} \cdot5 + 4 \cdot \frac{29}{18} \\ \frac{2}{3} - \frac{5}{4} + 2 \cdot \frac{29}{9} \\ \frac{2}{3} - \frac{5}{4} + \frac{58}{9} = \boxed{ \frac{211}{36} = 5 \frac{31}{36} }[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
- Zapisujemy wyrażenie poprzez zamianę liczby mieszanej na ułamek,
- Obliczamy i upraszczamy,
- Otrzymujemy wynik, z którego wyciągamy całość
2/3-2 3/4·5/11+4·(-1/2+2 1/9)=2/3-11/4·5/11+4(-9/18+2 2/18)=
=2/3-1/4·5+4·1 11/18=2/3-1 1/4+4·1 11/18=2/3-1 1/4+6 4/9=-7/12+6 4/9=
=-21/36+6 16/36=5 31/36