Odpowiedź:
[tex]a)\\b=26\\h=10\\\\(\frac12a)^2+h^2=b^2\\\frac14a^2+h^2=b^2\\\frac14a^2=b^2-h^2 /*4\\a^2=4(b^2-h^2)\\\\a^2=4(26^2-10^2)\\a^2=4(676-100)\\a^2=4*576\\a^2=2304\\a=\sqrt{2304}\\a=48\\\\P=\frac{a*h}2\\P=\frac{48*10}2=24*10=240j^2[/tex]
[tex]b)\\c=25\\h=7\\\\a^2+h^2=c^2\\a^2=c^2-h^2\\a^2=25^2-7^2\\a^2=625-49\\a^2=576\\a=\sqrt{576}\\a=24\\\\P=\frac{ah}2\\P=\frac{24*7}2=12*7=84j^2[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Wysokosc trojkata rownoramiennego dzieli podstawe na dwie rowne czesci.
Pole trojkata prostokatnego wyraza sie jako polowa iloczynu dwoch przyprostokatnych.