Asia rozwiązała poprawnie trzy równania: 2x-4 = 3x - 2
1/3x + 6 = 7
x= 2(x-4) +3
Uzasadnij, że suma dwóch otrzymanych wyników jest równa trzeciemu wynikowi. Daje naj!!!​.


Odpowiedź :

W załączniku. Liczę na Naj.

:)

Zobacz obrazek Zuza0612

Odpowiedź:

1)     2x-4 =3x -2

      2x-3x= -2 +4

     -x= 2 / *(-1)

   x= - 2

spr..  2*(-2) -4 = 3*(-2) -2

                  -4-4= -6-2

                  -8= -8

                   L=P

2)   1/3x +6 =7

         1/3 x= 7-6

         1/3 x=1

       x= 1:1/3= 1*3= 3

            x=3

spr..   1/3 *3 + 6=7 ( skracamy 3 i 3 przez 3)

            1+6=7

              7=7

              L=P

3)     x= 2 ( x-4) +3

            x= 2x -8 +3

          x-2x= - 8 +3

            -x= -5 /*(-1)

              x=5

spr..   5= 2*5-8+3

         5= 10-8+3

           5= 2+3

             5=5

                 L=P

5 + (-2)    = 5-2= 3

Szczegółowe wyjaśnienie: