Jeśli to możliwe przedstaw w postaci jednej potęgi w przeciwnym razie oblicz Obok wyrazenia zapisz wzór z ramki z którego korzystasz Jeśli nie można skorzystać z zadnego z podanych wzorów wstaw znak - (to w nawiasach to potęga)

a) 15(4) : 5(4)

b) 5(4) * 5(2)

c) 3(4) : 2(3)

d) 3(4) + 3(2)

e) (3(5))(4)

f) 5(10)* 2(10)

g) 70(8) : 7(8)

h) 5(0) - 5(2)

Wyrażenia z ramki:

am*an=a m+n

am:an= a m-n

(am)n= a m*n

an*bn = (a*b)n

an:bn= (a:b)n.


Odpowiedź :

Odpowiedź:     ° ¹ ¹ ¹    ²  ³  ⁴  ⁵ ⁶ ⁷  ⁷ ¹⁰

Szczegółowe wyjaśnienie:

a) 15(4) : 5(4) = 15⁴ : 5⁴ = (15/5)⁴ = 3⁴     an:bn= (a:b)n

b) 5(4) * 5(2) = 5⁴ * 5² = 5^{4 + 2 = 6} = 5⁶     am*an=a m+n  

c) 3(4) : 2(3) = 3⁴ : 2³ = 81/8 = 80/8 + 1/8 = 10 1/8     −

d) 3(4) + 3(2) = 3⁴ + 3² = 81 + 9 = 90      −  

e) (3(5))(4) = (3)⁴ = 3^{5 * 4 = 20} = 3^20    (am)n= a m*n

f) 5(10)* 2(10) = 5¹⁰ * 2¹⁰ = (2 * 5)¹⁰ = 10¹⁰    an*bn = (a*b)n  

g) 70(8) : 7(8) = 70^8 : 7^8 = (70/7)^8 = 10^8       an:bn= (a:b)n  

h) 5(0) - 5(2) = 5° - 5² = 1 - 25 = - 24       −  

[Każda liczba podniesiona do potęgi zerowej jest równa  1,    a° = 1]