Odpowiedź :
Metoda przeciwnych współczynników polega na takim przekształceniu jednego lub obu równań układu, aby przy jednej z niewiadomych uzyskać przeciwne współczynniki (takie same liczby z przeciwnymi znakami).
Wtedy dodajemy do siebie stronami oba równania i uzyskujemy równanie z jedną niewiadomą. Po jego rozwiązaniu, obliczoną niewiadomą wstawiamy do dowolnego z równań układu i wyliczamy drugą niewiadomą.
Wynik (jeśli zadanie polega tylko na rozwiązaniu układu) powinien być podany w klamrze układu.
a)
[tex]\begin{cases}3x-2y=-4\\x+y=-3\qquad/\cdot(-2)\end{cases}\\\\\underline{\begin{cases}3x-2y=-4\\-2x-2y=6\end{cases}}\\{}\qquad x\ =\ 2\\\\x+y=-3\\2+y=-3\\y=-5\\\\\begin{cases}x=2\\y=-5\end{cases}[/tex]
b)
[tex]\begin{cases}2x-3y=-4\qquad/\cdot3\\3x-2y=-1\qquad/\cdot(-2)\end{cases}\\\\\underline{\begin{cases}\ \ 6x-9y=-12\\-6x+4y=2\end{cases}}\\{}\qquad\ -5y=-10\qquad/:(-5)\\{}\qquad\qquad y=2\\\\2x-3y=-1\\2x-3\cdot2=-4\\2x-6=-4\\2x=2\qquad/:2\\x=1\\\\\begin{cases}x=1\\y=2\end{cases}[/tex]
c)
[tex]\begin{cases}y-x=-13\qquad/\cdot3\\\frac12x-\frac13y=-1\qquad/\cdot6\end{cases}\\\\\underline{\begin{cases}-3x+3y=-39\\\ \ 3x-2y=-6\end{cases}}\\{}\qquad\ \ y\ =\ -45\\\\y-x=-13\\-45-x=-13\\-x=32\qquad/:(-1)\\x=-32\\\\\begin{cases}x=-32\\y=-45\end{cases}[/tex]
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a)
3x - 2y = - 4
x + y = - 3 /*2 to 2x + 2y = - 6 to
.......3x - 2y = - 4
.......2x + 2y = - 6 _____________________________________________________
+.....5x + 0 = - 10
A więc tak:, pomnożyliśmy drugie równanie przez /*2, bo zaważyliśmy, że w ten sposób najłatwiej uzyskamy przeciwne współczynniki liczbowe przy niewiadomej: - 2y i + 2y, dalej podpisaliśmy dokładnie jedno równanie pod drugim i dodajemy jedno do drugiego, tak jak się dodaje w słupku.
Widzimy, ze tym sposobem "wyzerowaliśmy" jedną z niewiadomych i mamy teraz równanie już tylko z jedna niewiadomą, a więc łatwiejsze - i na tym polegają korzyści z metody przeciwnych współczynników.
Dalej postępujemy już "normalnie":
5x = - 10 /:5 to x = - 10/5 to x = - 2
Teraz podstawiamy obliczoną niewiadomą x obojętnie do którego równania - ale do drugiego będzie łatwiej...:
x + y = - 3 i x = - 2 to
[zamiast " i " = " ∧ " powinienem napisać " ∧ " - koniunkcja zadań, że spełnione są oba zadania równocześnie, zamiast " to " = " ⇒ ", implikacja, wynikanie, że z poprzedniego kroku wynika krok następny (przekształcania..., jakiegokolwiek działania.], więc napiszemy jeszcze raz:
x + y = - 3 ∧ x = - 2 ⇒ - 2 + y = - 3 ⇒ y = - 3 + 2 ⇒ y = - 1
________________________ Sprawdzenie:, obliczone x = - 2, y = - 1
podstawiamy do równania wyjściowego, podkreślam, tylko do równania wyjściowego, które nie było jeszcze przekształcane:
3x - 2y = - 4, Lewa strona równania L = 3 * (- 2) - 2 * (- 1) = -6 + 2 = - 4
Prawa strona równania P = - 4, to L = P, co należało sprawdzić.
x + y = - 3, L = - 1 - 3 = - 3, P = - 3, to L = P, co należało sprawdzić.
Dopiero teraz możemy dać: Odpowiedź:
Liczby x = - 2, y = - 1 są rozwiązaniami tego równania.
[to było rozwiązywanie jakby "wzorcowe", by przejść trochę na "wyższy level" w tych tutaj naszych działaniach].