zapisz podane wyrażenie w postaci sumy algebraicznej (x-3)do potęgi 2+(2x+1)do potęgi 2+5(1+x)(1-x). oblicz wartość tego wyrażenia dla x=15-pierwiastek 2kreska ulamkowa2​

Odpowiedź :

Odpowiedź:

( x - 3)² + ( 2 x + 1)² + 5*(  1 + x)*(1 - x) =

= x² -2*x*3 + 3² + (2x)² + 2*2x*1 + 1² + 5*(1² - x²) =

= x² - 6 x + 9 + 4 x² + 4 x + 1 + 5 - 5 x² =

= -2 x + 15

x = [tex]\frac{15- \sqrt{2} }{2}[/tex]

w = -2* [tex]\frac{15- \sqrt{2} }{2}[/tex] + 15 = -15 + [tex]\sqrt{2}[/tex] + 15 = [tex]\sqrt{2}[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie: