Odpowiedź :
Odpowiedź:
Prawidłowa odpowiedź jest A: 6
Obliczenie:
18 - 3x = 0
-3x = -18 | : (-3)
x = 6
sprawdzenie
18 - 3 · 6 = 18 - 18 = 0
Szczegółowe wyjaśnienie:
można też sprawdzić pozostałe liczby, podstawiając je zamiast x, ale jakbyś tych liczb miał na przykład z 50, to nie warto tracić czasu na podstawianie; tutaj mamy tylko kilka:
B.3.
18 - 3 · 3 = 18 - 9 = 9 czyli ≠ 0
C.0
18 - 3 · 0 = 18 - 0 = 18 czyli ≠ 0
D. -6
18 - 3 · (-6) = 18 - (-18) = 18 + 18 = 36 czyli ≠ 0
a to drugie to nie wiadomo, co to jest :)
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Lp. 4.
Dla której z liczb: -6,0,3, 6 wartość wyrażenia 18 - 3x jest równa 0?
x = - 6 to 18 - 3x = 18 + 18 = 36
x = 0 to 18 - 3x = 18
x = 3 to 18 - 3x =18 - 9 = 9
x = 6 to 18 - 3•6 = 0
To: Odpowiedź: x = 6, to A. 6