Odpowiedź :
Odpowiedź:
Dla x ∈ (-∞, -1) różnica wynosi (-x - 1).
Dla x = -1 różnica wynosi 0.
Dla x ∈ (-1, 3) różnica wynosi x + 1.
Szczegółowe wyjaśnienie:
Dane:
7 - x - długość pierwszego boku prostokąta
6 - 2x - długość drugiego boku prostokąta
Zaczynamy od określenia dziedziny:
7 - x > 0 ∧ 6 - 2x > 0
7 > x ∧ 6 > 2x |:2
x < 7 ∧ x < 3
stąd:
x < 3
Sprawdzamy, który bok prostokąta jest krótszy.
Na początku określmy, kiedy będziemy mieli do czynienia z kwadratem (jeżeli to możliwe).
7 - x = 6 - 2x |-7
-x = -1 - 2x |+2x
x = -1 ∈ D
W tym przypadku różnica między długościami boków wynosi 0.
Sprawdzamy kiedy bok długości 7 - x jest bokiem krótszym:
7 - x < 6 - 2x |-7
-x < -1 - 2x |+2x
x < -1
Czyli dla x ∈ (-∞, -1) bok długości 7 - x jest bokiem krótszym.
Wówczas szukana różnica wynosi:
6 - 2x - (7 - x) = 6 - 2x - 7 + x = -x - 1
Dla x ∈ (-1, 3) bok długości 6 - 2x jest bokiem krótszym.
Wówczas szukana różnica wynosi:
7 - x - (6 - 2x) = 7 - x - 6 + 2x = x + 1