znajdźliczbę przeciwną do liczby: (-2/3)(2-6*4/3)/18/5+1,2:3/5. Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego

Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szukaną liczbą przeciwną jest liczba:  - 28/9

Szczegółowe wyjaśnienie:

(-2/3)(2-6*4/3)/18/5+1,2:3/5 =

= (-2/3)(2 - 24/3)/(18/5) + 6/5 • 5/3 =

[1,2 = 12/10 = 6/5;  "podzielić przez ułamek" możemy zastąpić działaniem "pomnożyć przez odwrotność tego ułamka",  to  1,2 : 3/5 = 1,2 • 5/3 =

= 6/5 • 5/3 = 6/3 = 2]

= (-2/3)(2 - 8)/(18/5) + 2 = (-2/3)(-6)/(18/5) + 2 =

= (12/3)/(18/5) +2 = 4 : 18/5 + 2 =

= 4 • 5/18 + 2 = 20/18 + 2 =  10/9 + 18/9 =

= 28/9

Liczbą przeciwną do liczby 28/9 jest liczba  - 28/9,   bo  

28/9 - (-28/9) = 0, co spełnia definicję liczby przeciwnej.

to: Odpowiedź:

Szukaną liczbą przeciwną jest liczba:  - 28/9

Odpowiedź:

Wynikiem działania jest [tex]\frac{28}{9}[/tex]

Liczba przeciwna do liczby [tex]\frac{28}{9}[/tex] to [tex]-\frac{28}{9}[/tex], zatem szukaną liczbą jest [tex]-\frac{28}{9}[/tex].

Szczegółowe wyjaśnienie:

Zobacz obrazek Jezowj