Mamy ciąg zadany wzorem: [tex]a_n = (-\frac{1}{2}) n -2 \frac{n}{4}[/tex]
Upraszczamy postać dostając: [tex]a_n = -\frac{n}{2} - \frac{n}{2} = -n[/tex]
Widzimy więc, że jest to malejący ciąg kolejnych ujemnych liczb całkowitych postaci: [tex]-1,-2,-3,...[/tex]
Ciąg ten nie magranicy rzeczywistej - zbiega do "minus nieskończoności": [tex]\lim_{n \to \infty} a_n =- \infty[/tex]
Wykres ciągu poniżej.
Można dodatkowo zauważyć, że ciąg zadany powyższym wzorem jest ciągiem arytmetycznym. Jego wyraz początkowy to [tex]a_1 = -1[/tex], zaś różnica wynosi [tex]r=-1[/tex].