2x(32+1)=(8x-5)(8x+5)-3x+64x²+2



z obliczeniami prosił bym rozwiązanie


Odpowiedź :

2x(32+1)=(8x+5)•(8x-5)-3x+64x^2+2

Mnożymy 2x przez nawias i mnożymy nawiasy po drugiej stronie

64x+2x=64x^2-40x+40x-25-3x+64x^2+2

Dodajemy lub odejmujemy x (64x+2x , -40x+40x-3x), x^2 (64x^2+64^2) oraz liczby naturalne czyli takie normalnie (-25+2)

66x=128x^2-3x-23

Przekładamy x na drugą stronę abyśmy oraz zmieniamy znaki przy przekładaniu.

66x+3x=128x^2-23

69x=128x^2-23

I teraz nie wiem co zrobić soreczka ;-;