Odpowiedź :
Odpowiedź:
z.1
a) a = 6 > 0 funkcja rosnąca
b) a = - 5 < 0 funkcja malejąca
c) f(x) = 7 funkcja stała
z.2
y = 7 x - 5 x = 6
y = 7*6 - 5 = 42 - 5 = 37
z.3
a) 6*( x - 4) + 5 x = 2*( 7 x + 3)
6x - 6*4 + 5 x = 14 x +2*3
6 x + 5 x - 24 = 14 x + 6
11 x - 24 = 14 x + 6
-24 - 6 = 14 x - 11 x
- 30 = 3 x / : 3
x = - 10
===========
b) 4*( 6 x + 2) < 5 x - 7
24 x + 8 < 5 x - 7
24 x - 5 x < - 7 - 8
19 x < - 15 / : 19
x < - [tex]\frac{15}{19}[/tex]
==========
z.4
y = 6 x + 7
Równanie dowolnej prostej równoległej do danej
y = 6 x +b Ma ona przechodzić przez P = (0, 5), więc
5 = 6*0 + b ⇒ b = 5
Odp. y = 6 x + 5
==================
Szczegółowe wyjaśnienie: