Odpowiedź :
Odpowiedź:
1) Odp. B
x*( x - 3) ≈ 0 i x ≥ - 2
x ≈ 0 i x ≈ 3 i x ≥ - 2
- 3 < - 2
2) Odp. C
x ≠ 0 i x - 1 ≠ 0
x ≠ 0 i x ≠ 1
3) Odp. A
x + 2 ≥0 i 3 - x > 0
x ≥ - 2 i x < 3
x ∈ < -2; 3)
=============
Szczegółowe wyjaśnienie:
Zakładamy, że:
- liczba pod pierwiastkiem w liczniku musi być równa, bądź większa od zera,
- liczba pod pierwiastkiem w mianowniku musi być większa od zera,
- mianownik musi być różny od zera.
1.
[tex]f(x) = \frac{\sqrt{x+2}}{x(x-3)}\\\\Licznik:\\x+2 \geq 0 \ \ \rightarrow \ \ x \geq -2\\\\Mianownik:\\x(x-3) \neq 0 \ \ \rightarrow \ \ x \neq 0 \ \ i \ \ x\neq 3\\\\D: \ x \in \langle-2,0) \ \cup \ (0,3) \ \cup \ (3,+\infty)\\\\\underline{Odp. \ B. \ -2}[/tex]
2.
[tex]f(x) = \frac{x+5}{x}-\frac{1}{x-1}\\\\x \neq 0\\i\\x-1 \neq 0 \ \ \rightarrow \ \ x \neq 1\\\\D=R\setminus\{0,1\}\\\\\underline{Odp. \ C.}[/tex]
3.
[tex]A. \ f(x) = \frac{\sqrt{x+2}}{\sqrt{3-x}}\\\\Licznik:\\x+2 \geq 0 \ \ \rightarrow \ \ x \geq -2\\\\Mianownik:\\3-x > 0 \ \ \rightarrow \ \ x < 3\\\\D: \ x \in \ \langle-2,3)\\\\\underline{Odp. \ A.}[/tex]