Odpowiedź :
Szczegółowe wyjaśnienie:
y = 3x - 1 A = (2,-3)
Aby wykresy były równoległe to muszą mieć ten sam wspolczynnik kierunkowy czyli 3.
y = 3x + b
Teraz podstawiam współrzędne punktu A.
-3 = 3 • 2 + b
- 3 - 6 = b
b = - 9
y = 3x - 9
I wszystko jasne
Pozdrawiam
y = ax + b - postać kierunkowa funkcji liniowej
gdzie:
a - współczynnik kierunkowy
b - wyraz wolny
y = 3x - 1
a₁ = 3
a₁ = a₂ - warunek równoległości prostych
a₂ = 3
g = 3x + b
A = (2, -3) ⇒ x = 2, y = -3
Obliczam "b"
-3 = 3 · 2 + b
-3 = 6 + b
b = -3 - 6
b = -9
Wzór funkcji liniowej, której wykres jest równoległy do danej: