Odpowiedź:
z.1
2 x = 6 - 3 y
2 x + 3 y - 6 = 0 - postać ogólna
==============
3 y = -2 x + 6 / : 3
y = - [tex]\frac{2}{3}[/tex] x + 2 - postać kierunkowa
==========
z.2
A = ( 2, -6) B = ( - 4 , 8)
a = [tex]\frac{y2 - y1}{x2 - x1}[/tex] = [tex]\frac{8 - (-6)}{-4 - 2}[/tex] = [tex]\frac{14}{- 6}[/tex] = - [tex]\frac{7}{3}[/tex]
z.3
y =3 x + 6
y = 0 ⇔ 3 x + 6 = 0 ⇔ 3 x = - 6
x = - 2 - miejsce zerowe danej funkcji
====
Dla x = 0 jest y = 3*0 + 6 = 0 + 6 = 6
P =( 0, 6) - punkt przecięcia osi OY z wykresem funkcji y = 3 x + 6
========
y =3 x + 6
a = 3 > 0 - funkcja jest rosnąca
=============================
Szczegółowe wyjaśnienie: