Odpowiedź:
Jeżeli dobrze rozumiem to:
a) [tex](-3)^{2} * (0,5)^2 * (-\frac{2}{3})^2 = 9 * 0,25 * \frac{4}{9} = 2,25*\frac{4}{9} = 2\frac{1}{4} *\frac{4}{9} = \frac{9}{4} *\frac{4}{9} =1[/tex]
b)
[tex][(-7)^1^6:(-7)^1^2]^2:(-7)^5 = (\frac{(-7)^1^6}{(-7)^1^2})^2:(-7)^5=((-7)^4)^2:(-7)^5=(-7)^8:(-7)^5=\frac{(-7)^8}{(-7)^5}=(-7)^3=-343[/tex]
c) [tex]3^7:(9*27)=3^7:243[/tex] | [tex]243=3^5[/tex]
[tex]3^7:3^5=3^7^-^5=3^2=9[/tex]
b) tak jaśniej:
[tex]\frac{(-7)^1^6}{(-7)^1^2} =(-7)^1^6^-^1^2=(-7)^4[/tex] twierdzenie o odejmowaniu potęg
później trzeba to jeszcze podnieść do potęgi 2 więc: [tex]((-7)^4)^2= (-7)^4^*^2=(-7)^8[/tex] twierdzenie o mnożeniu potęg
otrzymujemy więc:
[tex](-7)^8:(-7)^5 = (-7)^8^-^5=(-7)^3[/tex] twierdzenie o dzieleniu potęg. No i w końcowym etapie trzeba podnieść -7 do 3 potęgi więc (-7)*(-7)*(-7)=-343