Witaj :)
Mamy za zadanie rozwiązać równanie postaci:
[tex]\Large \boxed{\frac{x}{3}-\frac{x-3}{6}=4}[/tex]
Aby je rozwiązać, w pierwszej kolejności pomnożymy całe równanie przez 6, aby pozbyć się ułamków, a następnie obliczymy "x":
[tex]\frac{x}{3}-\frac{x-3}{6}=4\ /\cdot 6\\\\6\cdot \frac{x}{3}-6\cdot \frac{x-3}{6}=6\cdot 4\\\\2x-(x-3)=24\\\\2x-x+3=24\\\\x+3=24\ /-3\\\\x+3-3=24-3\\\\\boxed{x=21}[/tex]
Możemy wykonać sprawdzenie, aby upewnić się, czy poprawnie rozwiązaliśmy równanie. W tym celu do wyjściowego równania w miejsce "x" wstawimy 21:
[tex]\frac{x}{3}-\frac{x-3}{6}=4\\\\\frac{21}{3}-\frac{21-3}{6}=4\\ \\ \frac{21}{3}-\frac{18}{6}=4\\ \\ \frac{42-18}{6} =4\\\\\frac{24}{6}=4\\ \\4=4\implies PRAWDA[/tex]
Odpowiedź.: Rozwiązaniem powyższego równania jest x=21.