5(\sqrt{3} -4)+\sqrt{3} (6+2\sqrt{3} )

Odpowiedź :

[tex]5(\sqrt{3} -4)+\sqrt{3} (6+2\sqrt{3} ) = 11\sqrt{3} - 14 \\\\[/tex]

Zadanie dotyczy działań na liczbach - pierwiastkowanie

[tex]5(\sqrt{3} -4)+\sqrt{3} (6+2\sqrt{3} ) = 5\sqrt{3} - 20 + 6\sqrt{3} + 2 \cdot \sqrt{9} = 11\sqrt{3} - 20 + 2 \cdot 3 =\\\\ = 11\sqrt{3} -20 + 6 = 11\sqrt{3} - 14 \\\\[/tex]

Mieliśmy mnożenie wyrażenia w nawiasie przez liczbę - to działanie wykonujemy mnożąc liczbę stojącą przed nawiasem przez każdą liczbę, która znajduje się w nawiasie.

#SPJ5