Odpowiedź :
Odpowiedź:
2x=6 x=3
5-3+4x=5-x 2+4x=5-x 4x+x=5-2 5x=3 x=3/5=0,6
-8+10x=12x+9 10x-12x=9+8 -2x=17 x=-17/2=8,5
3-3x*3=4x+1 3-9x=4x+1 -9x-4x=1-3 -13x=-2 x=2/13
-10-4=3-9x -14=3-9x 9x=3+14 9x=17 x=17/9=1+8/9
6x+24=5x+1+x 6x+24=6x+1 24=1 równanie sprzeczne, nie ma takiego x
-3-6=6-3x -9=6-3x 3x=6+9 3x=15 x=5
4-3x=10-5 4-3x=5 -3x=5-4 -3x=1 x= -1/3
-4x=18-6x -4x+6x=18 2x=18 x=9
Szczegółowe wyjaśnienie:
wszystkie x najlepiej przenieść na lewą stronę, a liczby (te co nie mają przy sobie x) na prawą, łatwiej się liczy