Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
A=(-3,-4), B=(-1,-2)
Postac funkcji:
f(x) = ax + b
podstawiamy punkty:
Punkt A :
-4 = -3a + b -> b = 3a - 4
Punkt B:
-2 = -a + b
-2 = -a + 3a - 4
2a = 2 /:2
a = 1
b = 3a - 4 = 3 - 4 = -1
Funkcja :
f(x) = x - 1
Wyznacz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty
A (- 3; - 4) i B (- 1; - 2) .
Wzór prostej przechodzącej przez dane dwa punkty :
y - y₁ = (y₂ - y₁) / (x₂ - x₁) * (x - x₁)
- podstawiamy współrzędne danych punktów A i B :
y - (- 4) = [- 2 - (- 4)] / [- 1 - (- 3)] * [x - (- 3)]
y + 4 = (- 2 + 4) / (- 1 + 3) * (x + 3)
y + 4 = 2 / 2 * (x + 3)
y + 4 = 1 * (x + 3)
y = x + 3 - 4
y = x - 1 - równanie prostej przechodzącej przez dane punkty A i B