Odpowiedź :
b)
[tex]-4-5x+x+6 = 7-2x+9-4x\\\\-5x+x+6-4 = -2x-4x+7+9\\\\-4x+2 = -6x+16\\\\-4x+6x = 16-2\\\\2x=14 \ \ |:2\\\\\boxed{x = 7}[/tex]
Rozwiązaniem (pierwiastkiem) równania pierwszego stopnia jest taka liczba, która po podstawieniu do równania w miejsce niewiadomej spełnia to równanie.
Rozwiązywanie równania:
- zredukuj (dodaj) wyrazy podobne po obu stronach równania,
- przenieś niewiadome na lewą, a wiadome na prawą stronę równania (pamiętaj o zmianie znaku na przeciwny), następnie wykonaj działania,
- podziel obie strony równania przez liczbę przy "x" i zapisz rozwiązanie równania.
Dla upewnienia się, czy obliczenia zostały wykonane poprawnie, możesz wykonać sprawdzenie.
Odpowiedź:
-4 -5*x +x +6= 7-2x +9 -4*x
-4-5x +x +6 = 7 - 2x +9 -4x ( przenosimy liczby niewiadome na jedną
stronę , a wiadome na drugą stronę
z przeciwnymi znakami, jeśli była liczba
dodatnia to będzie ujemna i odwrotnie)
-5x +x +2x + 4x= 7 +9 -6 +4 ( obliczmy obie strony równania)
2x= 14 /:2 ( obliczmy x, dzieląc 14 przez 2)
x= 7
spr.. -4 -5*7 +7 +6 = 7 -2*7 +9 -4*7
-4 -35 +7 +6 = 7- 14 +9 - 28
-39 + 13= 16- 42
-26= -26
L=P
Szczegółowe wyjaśnienie: