Odpowiedź :
Odpowiedź:
3x + 1 = x + 7
3x - x = 7 - 1
2x = 6 /:2
x = 3
odp: B
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
3x+1 = x+7
x=4
3*4 +1 = 4+7
12 +1 ≠11
Liczba 4 nie jest rozwiązaniem tego równania.
x= 3
3*3 +1 = 3 +7
9+1= 3+7
10= 10
L=P
Liczba 3 jest rozwiązaniem tego równania. Odp. B
x= 7/3
3*7/3 +1= 7/3 + 7
21/3 +1= 2 i 1/3 +7
7+1 ≠9 i 1/3
L≠P
Liczba 7/3 nie jest rozwiązaniem tego równania.
x= 2 i 2/3
3* 8/3 +1= 2 i 2/3 +7
24/3 +1 ≠ 9 i 2/3
8+1 ≠9 i 2/3
9≠ 9 i 2/3
L≠P
Liczba 2 i 2/3 nie jest rozwiązaniem tego równania
Szczegółowe wyjaśnienie: