Odpowiedź :
dpowiedź:
a)
[tex]\sqrt{4 * x} = 6[/tex] - zapisujemy z x na początku
[tex]\sqrt{4x}^{2} = 6^{2}[/tex] - podnosimy obie strony równania do potęgi 2
4x = 36 | :4 - zapisujemy bez pierwiastków i dzielimy przez 1
x = 9
b)
[tex]\sqrt{x + 30 } = 6[/tex] - zapisujemy z x
[tex]\sqrt{x + 30}^{2} = {6^{2} }[/tex] - podnosimy obie strony równania do potęgi 2
x + 30 = 36 - piszemy i po tym możemy łatwo to wywnioskować ale..
x = 36 - 30 - zamieniamy strony
x = 6 - i mamy wynik
c)
[tex]\sqrt{100 - x} = 9}[/tex] - zapisujemy z x
[tex]\sqrt{100 - x}^{2} = {9^{2}[/tex] - podnosimy obie strony równania do potęgi 2
100 - x = 81 - zapisujemy bez pierwiastków
-x = 81 - 100 - zmieniamy strony
-x = -19 - wiadomo jaki wynik lecz minus i minus daje plus
x = 19 - tak jak wspominałem wynik na plusie
d)
[tex]\sqrt{\frac{x}{3} }[/tex] = 2 - zapisujemy z x
[tex]\sqrt{\frac{x}{3} }^{2}[/tex] = [tex]{2^{2} }[/tex] - podnosimy obie strony równania do potęgi 2
[tex]{\frac{x}{3} }[/tex] = 4 - zapisujemy bez pierwiastków
x = 12 - i mamy wynik po obliczeniu
e)
[tex]\sqrt[3]{4 + x} = 3[/tex] - zapisujemy z x
[tex]\sqrt[3]{4 + x}^{3}[/tex] = [tex]3^{3}[/tex] - podnosimy obie strony równania do potęgi 3
4 + x = 27 - zapisujemy bez pierwiastków
x = 27 - 4 - zamieniamy strony
x = 23 - po odjęciu górnego działania mamy wynik
f)
[tex]\sqrt[3]{x * 5} = 10[/tex] - zapisujemy z x
[tex]\sqrt[3]{x * 5}^{3}[/tex] = [tex]{10^{3}[/tex] - podnosimy obie strony równania do potęgi 3
5x = 1000 |:5 - zapisujemy bez pierwiastka i dzielimy przez 1 liczbę
x = 200 - i mamy wynik
g)
[tex]\sqrt[3]{x - 15} = 1[/tex] - zapisujemy z x
[tex]\sqrt[3]{x - 15}^{3}[/tex] = [tex]{1}^{3}[/tex] - podnosimy obie strony równania do potęgi 3
x - 15 = 1 - zapisujemy bez pierwiastka
x = 1 + 15 - zmieniamy strony i to co po równa się to wynik
x = 16
h)
[tex]\sqrt[3]{x : 2} = 3[/tex] - zapisujemy z x
[tex](\sqrt[3]{x : 2})^{3}[/tex] = [tex]3^{3}[/tex] - w nawiasie
x : 2 = 27 - wyliczamy 27 i liczmy dalej
[tex]\frac{x}{2} = 27[/tex] | * 2 - mnożymy przez 2
[tex]\frac{x}{2}[/tex] * 2 = 27 * 2 - mamy x/2 i mnożymy
x = 54 - i mamy wynik
Szczegółowe wyjaśnienie:
Myślę że pomogłem i wyjaśniłem, Miłego dnia
Pozdrawiam
Odpowiedź:
nie wiem czy wszystko jest dobrze
a) 9
b)6
c)19
d)12
e)23
f)200
g)16
h)54
Szczegółowe wyjaśnienie:
ponieważ: (√a= b²)
a) √4*9=6 b) √6+30=6 c)√100-19=9 d)√12:3=2
4*9= 36 30+6=36 100-19=81 12:3=4
√36=6 √36=6 √81=9 √4=2
e)∛4+23=3 f)∛200*5=10 g)∛16-15=1 h)∛54:2=3
4+23=27 200*5=1000 16-15=1 54:2=27
∛27=3 ∛1000=10 ∛1= 1 ∛27=3