Odpowiedź :
Szczegółowe wyjaśnienie:
[tex]2 - (5 + x) = 2(3 - x) \\ 2 - 5 - x = 6 - 2x \\ x= 9[/tex]
[tex] \frac{1}{3} x + \frac{1}{6} = \frac{1}{2} x | \times 6 \\ 2x + 1 = 3x \\ x = 1[/tex]
[tex]5(x + 1) - 2(2 x + 3) + 4x = x \\ 5x + 5 - 4x - 6 + 4x = x \\ - 1 = - 4x \\ x = \frac{1}{4} [/tex]
[tex]3(x - 2) - 7 = 8 \\ 3x - 6 - 7 = 8 \\ 3x = 21 \\ x = 7[/tex]
[tex]2(x + 1) = 5 \\ 2x + 2 = 5 \\ 2x = - 3 \\ x = - \frac{3}{2} \\ x = - 1.5[/tex]
[tex]1.8x = 12.6 - 2.4x \\ 4.2x= 12.6 \\ x = 3[/tex]
[tex]2(x + 6) = 28 - 2x \\ 2x + 12 = 28 - 2x \\ 4x = 16 \\ x = 4[/tex]
[tex]3(2x + 1) = - x + 73 \\ 6x + 3 = - x + 73 \\ 7x = 70 \\ x = 10[/tex]
[tex]7(x - 15) - (3x + 20) = 5(x - 70) \\ 7x - 105 - 3x - 20 = 5x - 350 \\ - x = - 225 \\ x= 225[/tex]
[tex]x - 26 = (2x - 18) - (8 + x) \\ x - 26 = 2x - 18 - 8 - x \\ 0x = 0[/tex]
[tex]2x + 23 = 16(2 + 0.125x) \\ 2x + 23 = 32 + 2x \\ 0x = 9 \\ [/tex]
Z ostatnim miałam problem, na pewno dobrze przepisane?
W razie pytań pisz śmiało,
Venty
Odpowiedź:
2 – (5 + x) = 2(3 – x)
2 - 5 - x = 6 - 2x
-x + 2x = -2 + 5 + 6
x = 9
(1/3)x + (1/6) = (1/2)x
1/3x - 1/2x = 1/6
2/6x - 3/6x = 1/6
-1/6x = 1/6 /:(-1/6)
x = 1
5(x + 1) - 2(2x +3) + 4x = x
5x + 5 - 4x - 6 + 4x = x
5x - 4x + 4x - x = -5 + 6
4x = 1 /:4
x = 1/4
3(x – 2) – 7 = 8
3x - 6 - 7 = 8
3x = 6 + 7 + 8
3x = 21 /:2
x = 7
2(x + 1) = 5
2x + 2 = 5
2x = -2 + 5
2x = 3 /:2
x = 1,5
1,8x = 12,6 – 2,4x
1,8x + 2,4x = 12,6
4,2x = 12,6 /:4,2
x = 3
2(x+6)=28-2x
2x + 12 = 28 - 2x
2x + 2x = 28 - 12
4x = 16 /:4
x = 4
3(2x + 1) = −x + 73
6x + 3 = -x + 73
6x + x = 73 - 3
7x = 70 /:7
x = 10
7(x – 15) – (3x+ 20) = 5(x – 70)
7x - 105 - 3x - 20 = 5x - 350
7x - 3x - 5x = 105 + 20 - 350
-x = -225 /*(-1)
x = 225
x − 26 = (2x − 18) − (8 + x)
x - 26 = 2x - 18 - 8 - x
x - 2x + x = 26 - 18 - 8
0 = 0 (nieskończenie wiele rozwiązań)
2x + 23 = 16(2 + 0,125x)
2x + 23 = 32 + 2x
2x - 2x = 32 - 23
0 = 9 (równanie sprzeczne, brak rozwiązań)
Szczegółowe wyjaśnienie: