Proszę o pomoc!!! Daję NAJJ
W załączniku są przykłady ▼・ᴥ・▼


Proszę O Pomoc Daję NAJJW Załączniku Są Przykłady ᴥ class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)

√2(√5 + 2√5) = √2 * 3√5 = 3√10

b)

1/2∛9(∛3 + 5∛3) = 1/2∛9 * 6∛3 = 3∛27 = 3 * 3 = 9

e)

7√8 * 6√3/√6 = 7 * √(2*4) * 6 * √1/2 = 7 * 2√(2*1/2) * 6 = 14 * 6 * 1 = 84

f)

∛24/(6∛3) = 1/6∛24/3 = 1/6 * ∛8 = 1/6 * 2 = 1/3

g)

∛9 * 2∛6/(3∛2) = 2/3∛9 * ∛3 = 2/3∛27 = 2/3 * 3 = 2

h)

4√6 * 2√3/(3√2) = 8/3 * √18/√2 = 8/3 * √9 = 8/3 * 3 = 8

Szczegółowe wyjaśnienie:

[tex]a)~~\sqrt{2} \cdot (\sqrt{5} +2\sqrt{5} )=\sqrt{2} \cdot 3\sqrt{5}=3\sqrt{2\cdot 5} =3\sqrt{10} \\\\b)~~\dfrac{1}{2} \sqrt[3]{9} \cdot (\sqrt[3]{3} +5\sqrt[3]{3} )=\dfrac{1}{2} \sqrt[3]{9} \cdot 6\sqrt[3]{3}=\dfrac{1}{2}\cdot 6\cdot \sqrt[3]{9} \cdot \sqrt[3]{3}=3\sqrt[3]{9\cdot 3}=3\sqrt[3]{27} =3\sqrt[3]{3^{3} } =3\cdot 3=9\\\\[/tex]

[tex]c)~~7\sqrt{8} \cdot \dfrac{6\sqrt{3} }{\sqrt{6} } =7\sqrt{4\cdot 2} \cdot \dfrac{6\sqrt{3} }{\sqrt{2\cdot 3} }=7\sqrt{4} \cdot \sqrt{2} \cdot \dfrac{6\sqrt{3} }{\sqrt{2} \cdot \sqrt{3} }=7\sqrt{2^{2} } \cdot 6=7\cdot 2\cdot 6 = 84[/tex]

[tex]f)~~\dfrac{\sqrt[3]{24} }{6\sqrt[3]{3} } =\dfrac{\sqrt[3]{8\cdot 3} }{6\sqrt[3]{3} }=\dfrac{\sqrt[3]{8}\cdot \sqrt[3]{3} }{6\sqrt[3]{3} }=\dfrac{\sqrt[3]{8} }{6} =\dfrac{\sqrt[3]{2^{3} } }{6}=\dfrac{2}{6} =\dfrac{1}{3}[/tex]

[tex]g)~~\dfrac{\sqrt[3]{9} \cdot 2\sqrt[3]{6} }{3\sqrt[3]{2} } =\dfrac{\sqrt[3]{9} \cdot 2\sqrt[3]{3\cdot 2} }{3\sqrt[3]{2} }=\dfrac{\sqrt[3]{9} \cdot 2\sqrt[3]{3}\cdot \sqrt[3]{2} }{3\sqrt[3]{2} }=\dfrac{\sqrt[3]{9} \cdot 2\sqrt[3]{3} }{3}=\dfrac{2\sqrt[3]{9\cdot 3} }{3}=\dfrac{2\sqrt[3]{27} }{3}=\dfrac{2\sqrt[3]{3^{3} } }{3}=\dfrac{2\cdot 3}{3} =2[/tex]

[tex]h)~~\dfrac{4\sqrt{6} \cdot 2\sqrt{3} }{3\sqrt{2} } =\dfrac{4\sqrt{2\cdot 3} \cdot 2\sqrt{3} }{3\sqrt{2} } =\dfrac{4\sqrt{3}\cdot \sqrt{2} \cdot 2\sqrt{3} }{3\sqrt{2} } =\dfrac{4\sqrt{3} \cdot 2\sqrt{3} }{3 } =\dfrac{8\sqrt{3\cdot 3} }{3 } =\dfrac{8\sqrt{9} }{3 } =\dfrac{8\sqrt{3^{2} } }{3 } =\dfrac{8\cdot 3}{3} =8[/tex]

Korzystam ze wzorów:

[tex]\sqrt[n]{x} \cdot \sqrt[n]{y} =\sqrt[n]{x\cdot y} \\\\\sqrt[n]{x^{n} } =x^{n\cdot \frac{1}{n} } =x^{1} =x[/tex]