Odpowiedź :
Przepraszam. Nie mogłam doczytać ostatniego przykładu, ale mam te dwa. :)
Odpowiedź:
- 5y = 2,6 - 4y
-5y + 4y = 2,5
-y = 2,6 /*(-1)
y = - 2,6
spr.
- 5y = 2,6 - 4y
L = - 5y = -5*(-2,6) = 13
P = 2,6 - 4*(-2,6) = 2,6 - (- 10,4) = 2,6 + 10,4 = 13
13 = 13
L = P
4(x - 3) = 28
4x - 12 = 28
4x = 28 + 12
4x = 40
x = 40 : 4
x = 10
spr.
4(x - 3) = 28
L = 4(x - 3) = 4*(10 - 3) = 4 *7 = 28
P= 28
28 = 28
L = P
Trzecie równanie po zamianie b/5 na 3/5
6 i 3/5 = 1/7b - 1/5
6 i 3/5 + 1/5 = 1/7b
6 i 4/5 = 1/7b
34/5 = 1/7b
34/5 : 1/7 = b
34/5 * 7/1 = b
238/5 = b
47 i 3/5 = b
spr.
6 i 3/5 = 1/7b - 1/5
L= 6 i 3/5
P= 1/7b - 1/5 = 1/7 * 47 i 3/5 - 1/5= 1/7 * 238/5 - 1/5= 238/35 - 7/35= 231/35=
= 33/5 = 6 i 3/5
6 i 3/5 = 6 i 3/5
L=P
Szczegółowe wyjaśnienie:
Inny sposób rozwiązania drugiego równania
4(x - 3) = 28 /:4 (dzielę stronami przez 4)
x - 3 = 7
x = 7 + 3
x = 10