Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
[Przy mnożeniu liczb potęgowanych wykładniki potęg dodajemy;
przy dzieleniu liczb potęgowanych wykładniki poteg odejmujemy;
przy potęgowaniu liczby potęgowej wykładniki potęg mnożymy].
a)
2^{18}:(2⁵•2⁶) = 2^{18}:2^{5 + 6 = 11} = 2^{18 - 11 = 7} = 2⁷
b)
2⁷•(2^{10}:2^{3}) = 2⁷•2^{10 - 3 = 7} = 2^{7 + 7 = 14} = 2^{14}
c)
(2⁴)⁵•2³ = 2^{4•5 = 20}•2³ = 2^{20 + 3 = 23} = 2^{23}
d)
2^{15}:(2⁷)² = 2^{15}:2^{7•2 = 14} = 2^{15 - 14 = 1} = 2¹ = 2
e)
(2^{4}•2^{11})³ = (2^{4 + 11 = 15})³ = 2^{15•3 = 45} = 2^(45}
f)
(2^{9}:2^{5})⁴ = (2^{9 - 5 = 4})⁴ = 2{4•4 = 16} = 2^16}
g)
(6⁷/3⁷)•2³ = [(2•3)⁷/3⁷]•2³ = [2⁷•3⁷/3⁷]•2³ = [2⁷]•2³ = 2^{7 + 3 = 10} = 2^{10}
[2⁷•3⁷/3⁷] = 2⁷ bo [3⁷/3⁷ = 1; skróciło się]
h)
2^{10}:[(14⁶•(1/7)⁶] = 2^{10}:[(2•7)⁶•(1/7)⁶] = 2^{10}:[2⁶•7⁶•(1/7)⁶] =
= 2^{10}:[2⁶•7⁶/7⁶] = 2^{10}:2⁶ = 2^{10 - 6 = 4} = 2⁴ [7⁶/7⁶ skróciło się]
[dziękuję]