Rozwiąż równanie 3 (x + 6) = 9 x​

Odpowiedź :

Odpowiedź:

 3 ( x+6) = 9x

3x +18 =9x

  3x-9x=  -18

     -6x = - 18 /:6

     x=3

spr..  3( 3+6) =9*3

        9 +18 = 27

           27= 27

            L=P

Szczegółowe wyjaśnienie:

Przenosimy liczby wiadome na jedną stronę , a niewiadome na drugą stronę tylko z przeciwnym znakiem ( 18  po przeniesieniu na drugą stronę będzie mieć wartość -18, a 9x będzie mieć wartość  -9x

Liczby wiadome to 18

Liczby niewiadome to 3x  i 9x

Odpowiedź:

3(x+6)=9x

3x+18=9x   /-3x

18=6x    /:6

3=x

Odp.: x=3