Odpowiedź :
Na zdjęciu są odpowiedzi do a-f. Nie przepisuj tego co jest skreslone, robiłam to na lekcji i powinno być dobrze.
g) k(a+b) -1 = c / +1
k(a+b)= c + 1 / : (a+b)
K= c+1 : (a+b)
h) 3 + 2k(M-2)=D /-3
2k • (M-2)= D-3/ : (M - 2)
2k= D-3 : M- 2 / :2
k= D-3 : 2(M-2)
i) F+2= H-10k(E+2)
k= H-F-2 : 10E + 20
WYJAŚNIENIE:
„•” oznacza mnożenie
„/” oznacza ze wykonujemy daną czynność (np, mnożenie, dzielenie, dodawanie, odejmowanie…) po OBU stronach działania
Teraz wytłumaczę jeszcze w jaki sposób to rozwiązywałam po kolei:
PRZYKŁAD:
a= b - c
b=?
a= b - c / + c ( odwrotny znak)
a+c = b -c + c ( po prawej stronie, odejmujemy c od c i zostaje nam same b )
a+c= b
b = a + c
Mam nadzieje, że pomogłam :)
g) k(a+b) -1 = c / +1
k(a+b)= c + 1 / : (a+b)
K= c+1 : (a+b)
h) 3 + 2k(M-2)=D /-3
2k • (M-2)= D-3/ : (M - 2)
2k= D-3 : M- 2 / :2
k= D-3 : 2(M-2)
i) F+2= H-10k(E+2)
k= H-F-2 : 10E + 20
WYJAŚNIENIE:
„•” oznacza mnożenie
„/” oznacza ze wykonujemy daną czynność (np, mnożenie, dzielenie, dodawanie, odejmowanie…) po OBU stronach działania
Teraz wytłumaczę jeszcze w jaki sposób to rozwiązywałam po kolei:
PRZYKŁAD:
a= b - c
b=?
a= b - c / + c ( odwrotny znak)
a+c = b -c + c ( po prawej stronie, odejmujemy c od c i zostaje nam same b )
a+c= b
b = a + c
Mam nadzieje, że pomogłam :)
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
[Działania, przekształcanie tych wyrażeń, tego równania, należy porównać właśnie z rozwiązywaniem równania - jak mamy niewiadomą x, to najpierw niewiadomą x przenosimy na lewą stronę równania (razem z tym iloczynem czy ilorazem, w którym niewiadoma x z innymi skladnikami występuje).
Następnie należy tak przekształcać równanie: podzielić czy pomnożyć przez obie strony równania, by uwolnić niewiadomą x od tych iloczynów czy ilorazów, w których x się znajduje - tak by doprowadzić do tego, żeby po lewej stronie równania pozostało tylko samo x.
Tutaj dla nas niewiadomą x jest niewiadoma k i postępujemy tak samo jak z niewiadomą x.
a)
V = 5a + 10k to - 10k = 5a - V /:(-10) to k = (V - 5a)/10
b)
3(a2 + 2ak) = T+ p to 3a² + 6ak = T + p to 6ak = T + p - 3a² /:6a
to k = (T + p)/6a - 3a²/6a = (T + p)/6a - a/2
c) p(3-pk) = A - 2b to 3p - kp² = A - 2b to - kp² = A - 2b - 3p /:(-p²)
to k = (A - 2b - 3p)/(-p²) = (3p + 2b - A)/p²
d)
b/k -1 = d to b/k = 1 + d to k/b = 1/(1 + d) /•b to k = b/(1 + d)
e)
a - 1/k +1 = e to -1/k = e - 1 - a to k/(-1) = 1/(e - 1 - a) /•(-1) to
k = /(a - e + 1)
f)
2c-3/(1-2k) = 5f to -3/(1 - 2k) = 5f - 2c to (1 - 2k)/(-3)= 1/(5f - 2c) /•(-3)
to 1 - 2k = 3/(2c - 5f) to - 2k = 3/(2c - 5f) - 1 to /:(-2) to
k = 3/2(5f - 2c) + 1/2
g)
k(a+b)-1= c to k(a + b) = c + 1(c + 1)/a + b) /:(a + b) to k = (c + 1)/a + b)
h)
3+2k(M-2) = D to 2k(M-2) = D - 3 /:2(M - 2) to k = (D - 3)/2(M - 2)
i)
H - 10k(E+2) = F + 2 to - 10k(E+2) = F - H + 2 to /:[-10(E+ 2)] to
k = (H - F -2)/10(E + 2)