A = ( - 2 ; 1 )
B = ( 4 ; - 8 )
punkty opisane są w sposób następujący:
[tex]A=(x_A\ ;\ y_A)\\\\B=(x_B\ ; y_B)[/tex]
aby wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty możemy szkorzystac ze wzoru:
[tex]y=\frac{y_A-y_B}{x_A-x_B}\ x+(y_A-\frac{y_A-y_B}{x_A-x_B}\ \cdot\ x_A)[/tex]
u nas:
[tex]x_A=-2\ ;\ y_A=1\\\\x_B=4\ ;\ y_B=-8[/tex]
podstawiamy powyższe dane do wzoru równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
[tex]y=\frac{1-(-8)}{-2-4}\ x+(1-\frac{1-(-8)}{-2-4}\ \cdot\ (-2))\\\\y=\frac{1+8}{-6}\ x+(1-\frac{1+8}{-6}\ \cdot\ (-2))\\\\y=-\frac96\ x+(1-\frac93)\\\\y=-\frac32x+(1-3)\\\\y=-1\frac12\ x-2[/tex]
Odp.: [tex]y=-1\frac12\ x-2[/tex]