Odpowiedź :
Szczegółowe wyjaśnienie:
•musisz wszystko oprócz c przenieść na jedną stronę (po =), a c zostawić po stronie lewej (przed =)
•by przenieść na drugą stronę musisz dać znak przeciwny (czyli jak jest +d to musisz odjąć d, ale po obu stronach równania)
•( / oznacza że robimy to po obu stronach równania)
raczej jest dobrze
![Zobacz obrazek Kinia1296](https://pl-static.z-dn.net/files/dd2/9cdd9e35f08a02308750355bb1251205.jpg)
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a = b/cb + d
[ulamek b/cb skraca nam się przez b; c traktujemy tak jak x czy y, chcemy mieć c po lewej stronie równania, więc napiszemy sobie to równanie w odwrotnej kolejności:]
1/c + d = a to 1/c = a - d
[przenierśliśmy d na drugą stronę równania - więc ze znakiem przeciwnym]
1/c = a - d zapiszemy to rownanie tak: 1/c = (a - d)
Napiszemy to równanie jako równanie odwrotności liczb po obu stronach róownania:
c/1 = 1/(a - b) ale c/1 = c:1 = c to
to: Odpowiedź: c = 1/(a - b)