Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) -8
Szczegółowe wyjaśnienie:
Mamy ciąg podany wyrazem ogólnym:
[tex]a_n=(-2)^{n-1}[/tex].
Aby obliczyć czwarty wyraz tego ciągu, należy podstawić n = 4:
[tex]a_4=(-2)^{4-1}=(-2)^3=-8[/tex]
Aby obliczyć czwarty wyraz ogólny ciągu [tex]a_{n} =(-2)^{n-1}[/tex] za n podstawiamy 4.
[tex]a_{4} =(-2)^{4-1} \\\\a_{4} =(-2)^{3} \\\\a_{4} =(-2)\cdot (-2)\cdot (-2)\\\\a_{4} =-8\\[/tex]
Odp: Czwart wyraz ciągu o wyrazie ogólnym [tex]a_{n} =(-2)^{n-1}[/tex] wynosi -8 .
Poprawna odpowiedź: A. -8