Odpowiedź :
Odpowiedź:
a. 4+2(x+1)=6x+2 x po jednej stronie, a normalne liczby po drrugiej, pamietamy o zmianie znaku przy zamianie stron
4+2x+2=6x+2
4+2-2=-2x+6x
4=4x
x=1
b. 5x-3(x+1)=2x-3
5x-3x-3=2x-3
5x-3x-2x=3-3
0=0
c. 11-3x=5x-4(2x+1)
11-3x=5x-8x-4
-3x-5x+8x= -11-4
x=-15
Odpowiedź:
a) 4+2x + 2 = 6x + 2 II -6x
4x+2x-6x+2=2
6x-6x+2=2
2=2
RÓWNANIE TOŻSAMOŚCIOWE ( nie wiem czy to też ale w razie co)
b) 5x-3(x+1) =2x-3
5x-3x-3 = 2x-3 II -2x
2x-2x - 3 = -3
-3 = -3
to też tożsamościowe
c) 11-3x=5x-4(2x+1)
11-3x = 5x-8x - 4II-5x
11-3x-5x= -8x - 4II+8x
11-(-2x)+8x = -4 II -11
-2x+8x = -15
6x= - 15
x=2, 5
mam nadzieję że pomogłam ;)