czy ktoś da odpowiedź do tego
(-3)⁴
(-4)³
0⁶
(1 3/7) ¹
(-1)⁴
(1/2)⁵
(-3/5)⁴
0,2⁶
(-0,03)³


Odpowiedź :

Mam nadzieję że pomogłam

Zobacz obrazek Wikipl1129

Odpowiedź:

(-3)⁴ = (-3) * (-3)* (-3) * (-3) = 9 * 9 = 81

(-4)³ = -64      licztsz tak samo

tutaj masz wykladnik, ktory jest liczba nieparzysta, w takim przypadku potega liczby ujemnej daje w wyniku liczxbe ujemna (przy parzystym wykladniku otrzymasz liczbe dodatnia)

0⁶ = 0

(1 3/7) ¹ = (1 3/7)

(-1)⁴ = 1

(1/2)⁵ = 1/32

(-3/5)⁴ = 81/625

0,2^6 = 0,000064

(-0,03)³ = -0,000027

Szczegółowe wyjaśnienie: