Odpowiedź:
Czasem może być więcej niż jedna odpowiedź, ale to zależy.
By zrozumieć czemu np. "a = (b + c) × d"
jest tym samym co "b = a/d - c" to jest jak najprostsze przekształcanie wzorów.
skoro w podręczniku jest c=d(b-a) a ci wyszło inaczej to by sprawdzić czy masz dobrze to spróbuj przekształcić c=d(b-a) na c=-ad+b
Szczegółowe wyjaśnienie:
c=d(b-a)
to to samo co
c=bd-ad
oraz
c=-ad+db
nie umiem wytłumaczyć przepraszam :[
a i jeżeli jest np.
a = b + c ×d
i masz wyznaczyć b
to robisz tak:
b+c×d = a
następnie dzielisz przez d bo jest ci zbędne oraz jest obok niego znak mnożenia, więc bierzesz odwrotny znak
b+c = a/d
następnie odejmujesz c bo znowu jest zbędne (zawsze z obu stron)
b= a/d - c :)
jak cos to znika c bo skoro je odejmujesz z dwóch stron działania to nic nie zostaje