Odpowiedź:
. Jeśli wykres funkcji f przesuniemy
- o a jednostek w lewo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x + a)
- o a jednostek w prawo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x − a)
- o b jednostek w górę, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x) + b
- o b jednostek w dół, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x) − b
a)
f(x) = x² ; g(x) = x²- 3
Funkcja g(x) powstaje po przesunięciu wykresu funkcji f(x) o 3 jednostki do dołu
b)
f(x)= √3x ; g(x) = √3(x - 5)
Funkcja g(x) powstaje po przesunięciu wykresu funkcji f(x) o 5 jednostek w prawo