Oblicz wartość wyrażenia dla podanej wartości zmiennej

Oblicz Wartość Wyrażenia Dla Podanej Wartości Zmiennej class=

Odpowiedź :

Proszę bardzo :D ^_^ ;-)

Zobacz obrazek Joasia615

Odpowiedź:

[tex]dla\ \ x=-1\\\\\\\dfrac{4x-2x^2}{4}+1=\dfrac{4\cdot(-1)-2\cdot(-1)^2}{4}+1=\dfrac{-4-2\cdot1}{4}+1=\dfrac{-4-2}{4}+1=\\\\\\=\dfrac{-6}{4}+1=-\frac{3}{2}+1=-1\frac{1}{2}+1=-\frac{1}{2}\\\\\\\\dla\ \ x=0\\\\\\\dfrac{4x-2x^2}{4}+1=\dfrac{4\cdot0-2\cdot0^2}{4}+1=\dfrac{0-2\cdot0}{4}+1=\dfrac{0}{4}+1=0+1=1[/tex]

[tex]dla\ \ x=1\\\\\\\dfrac{4x-2x^2}{4}+1=\dfrac{4\cdot1-2\cdot1^2}{4}+1=\dfrac{4-2\cdot1}{4}+1=\dfrac{4-2}{4}+1=\dfrac{2}{4}+1=\frac{1}{2}+1=1\frac{1}{2}[/tex]

Viz Inne Pytanie