Odpowiedź :
Za pomocą twierdzenia pitagorasa
a^2 + b^2 = c^2
Można obliczyć zadanie bez problemu eliminując w drodze pierwiastki.
Przykładowo do pierwszego trójkąta;
a = pierw. z 3
b = 2 * pierw. z 6
c = "x"
x = ?
a^2 + b^2 = c^2
[tex](\sqrt{3} )^{2} + (2\sqrt{6})^{2} = x^2[/tex]
3 + 2*2*6 = x^2
3 + 4*6 = x^2
3 + 24 = x^2
27 = x^2
x = [tex]\sqrt{27}[/tex]
Odpowiedź:
Obliczasz ze wzoru - twierdzenie Pitagorasa.
c² = a²+b²
c= x
a= √3
b= 2√6
Podstawiasz do wzoru
c²=a²+b²
x²= (√3)²+ (2√6)² - potęga ² znosi pierwiastek i zostawia liczbę (3 i 6)bez znaku pierwiastka. W przypadku 2√6- podnosi do potęgi cyfrę 2² i daje 4
x² = 3 + 4·6= 3+24= 27
x²= 27 /√ - pozbywam się potęgi znad x i mogę to zrobić pierwiastkując liczbę 27
x=√27 - to wynik szukanego boku x
Tak najprościej umiem wytłumaczyć. Może zrozumiesz już
Szczegółowe wyjaśnienie: