Odpowiedź :
Odpowiedź:
Wyjaśnienie:
Zad 3
a)
ΔV = Vk - Vp
ΔV - przyrost prędkości
Vk - prędkość końcowa = 24m/s
Vp - prędkość początkowa = 12m/s
ΔV =24m/s - 12m/s = 12m/s
Odpowiedź: prędkość wzrosła o 12m/s
b)
V = 24m/s
Vp = 12m/s
t = 6s
a = ? (szukane przyspieszenie)
Korzystamy ze wzoru: V = Vp + at i przekształcamy go tak, by wyznaczyć "a":
V = Vp + at
V-Vp = at
a= (V-Vp)/t
Podstawiamy dane do wzoru, znajdujemy "a":
a = (24m/s - 12m/s)/6s
a = (12m/s)/6s
a = 2m/s²
Odpowiedź: przyspieszenie samochodu było równe 2m/s²
c)
Korzystamy z tego samego wzoru co podpunkt wyżej, ale tym razem szukamy V, mając Vp = 12m/s; t = 2s i a = 2m/s²:
V = Vp + at
V = 12m/s + (2m/s² razy 2s) = 12m/s + 4m/s = 16m/s
Odpowiedź: po 2 sekundach od rozpoczęcia ruchu przyspieszonego auto miało prędkość 16m/s
Zad 4
Jak zamienić prędkość w km/h na prędkość w m/s
Jest na to bardzo prosty wzór, pozwalający na znalezienie prawidłowej odpowiedzi dosłownie w kilka sekund i to w pamięci:) Chodzi o to, że:
1km = 1000m
1h = 3600s
Jeżeli zamieniasz prędkość w km/h na prędkość w m/s to znaczy, że "wyjściową" wartość mnożysz przez 1000/3600, czyli (po skróceniu przez 200) przez 5/18
Zamieniamy więc wartość z zadania:
120km/h = 120km/h razy 5/18 = 600/18 = 100/3 = 33,3 m/s
Odpowiedź: samochód jedzie z prędkością 33,3m/s
Zad5
a)
na spadającą szyszkę oddziaływało przyspieszenie ziemskie, czyli szyszka poruszała się ruchem jednostajnie przyspieszonym
b)
Znów korzystamy ze wzoru:
V = Vp + at
Ponieważ jednak szyszka zanim spadła, to sobie wisiała, więc jej prędkość początkowa Vp = 0
Wzór zatem "skurczył" nam się do postaci:
V = at
Z zadania wiemy, że t = 0,75s. Jednocześnie wiemy, że "a", czyli przyspieszenie ziemskie ma przyjętą wartość (w zaokrągleniu) 10m/s²Podstawiamy więc "a" i "t" do wzoru:
V = at = 10m/s² razy 0,75s = 30/4 m/s = 7,5m/s
Odpowiedź: prędkość szyszki przed uderzeniem w ziemię wynosiła 7,5m/s