Odpowiedź :
Odpowiedź:
1 i 2/3 * (-6/25) = 5/3 * (-6/25) = -2/5 skracamy 5 i 25 przez 5 a 6 i 3 przez 3
Odpowiedź:
- [tex]\frac{2}{5}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
1 i2/3 to 3/3 i 2/3 razem 5/3 = [tex]\frac{5}{3}[/tex] (liczbę mieszaną doprowadzamy do ułamka niewłaściwego)
- 6/ 25 = - [tex]\frac{6}{25}[/tex]
Teraz mnożymy:
[tex]\frac{5}{3}[/tex] · ( - [tex]\frac{6}{25}[/tex]) = - [tex]\frac{30}{75}[/tex] = - [tex]\frac{2}{5}[/tex]
Wyjaśnienie:
Przy mnożeniu dwóch ułamków doprowadzamy najpierw liczby mieszane do ułamków niewłaściwych, następnie mnożymy licznik razy licznik i mianownik razy mianownik (można było oczywiście wcześniej skrócić te ułamki ), 30 i 75 dzielą się przez 15 i zostaje [tex]\frac{2}{5}[/tex].
Ze względu na to, że jeden z ułamków jest ujemny to wynik też jest liczbą ujemną.
I wszysko jasne
Pozdrawiam