Odpowiedź :
Odpowiedź:
3x^2 - 4x - 4=1/:(x-2)
3x^2-4x-4=x-2/+2
3x^2-4x-2=x
3x^2-4x-2-x=0
3x^2-5x-2=0
delta=(-5)^2-4*3*(-2)
delta=25+24
delta=49
x1=-1/3
x2=2
Szczegółowe wyjaśnienie:
i jeszcze jakbyś chciał/chciała to podam wzór
y=3(x+1/3)(x-2)
4.
c. 2x/x^2-1*x+1/2x-6=2x(2x-6)=(x^2-1)(x+1)
4x^3-12x=x^3+x^2-x-1
-x^3+4x^2-x^2-12x+x+1=0
-x^3+3x^2-11x+1=0
d. 8x-24/2x^3+x^2:x-3/2x+1
8(x-3)/2x^3+x^2:x-3/2x+1
8(x-3)/x^2(2x+1)/x-3/2x+1
obracamu ułamek jak to się dzieje w ułamkach zwykłych i otrzymujemy takie równanie:
8(x-3)/x2(2x+1)*2x+1/x-3
skracamy x-3
8/x^2(2x+1)*(2x+1)
skracamy 2x+1
i otrzymujemy 8/x^2
na resztę nie mam pomysłu
Przepraszam