Odpowiedź :
Odpowiedź:
Należy wpisać: 6b²(a + 1) - a + 1
Szczegółowe wyjaśnienie:
(?) = x
x - (6ab - 6a + 6b)b = 6ab - a + 1
[Jakby ktoś nas teraz spytał, ... jaką liczbę trzeba wpisać? To my przecież już wiemy, ... a jaką? ...no jak to jaką, przecież przed chwilą napisaliśmy,
należy wpisać x, a reszta to są proste rachunki, które przecież umiemy]
x - (6ab - 6a + 6b)b = 6ab - a + 1 to
x = 6ab - a + 1 + (6ab - 6a + 6b)b to
x = 6ab - a + 1 + 6ab² - 6ab + 6b² to
x = - a + 1 + 6ab² + 6b² = 6b²(a + 1) - a + 1
Odpowiedź: Należy wpisać: 6b²(a + 1) - a + 1